Search
Search
Review Hotel | Terrapuri Heritage Village

Review Hotel | Terrapuri Heritage Village

Terrapuri Heritage Village

TerangganuLokasi : Pantai Penarik Terengganu

Check in : 5 Feb 2022
Check out : 6 Feb 2022

Booking : Direct Call

Jenis bilik : Deluxe Garden Villa

Harga : RM529/nett (include breakfast)

Kebersihan : 🌟🌟🌟🌟🌟

Facilities : 🌟🌟🌟🌟🌟

View : 🌟🌟🌟🌟🌟

Staff : 🌟🌟🌟🌟🌟

Datang Terengganu kena duduk sini. Korang akan teruja dengan semua rumah rumah yg ada dalam Terrapuri. Laman bersih, terjaga dan paling best kakak kakak Terrapuri semua ramah belaka. Resort berdepan Pantai. Tak ramai orang & bersih.

Kitaorg duduk Rumah Tembakang.

Sejarah Rumah Tembakang : Dipercayai dibina pada akhir kurun ke-19 dan dimiliki oleh Khatib Abdul Rahman yang merupakan seorang guru agama, ketua kampung dan juga bangsawan.

Terrapuri Mempunyai 29 unit rumah yang rata – rata berusia antara 200 hingga 250 dahulu. Kesemua unit vila di Terrapuri ini merupakan rumah asal yang telah di beli dari pemilik asal rumah, dibaiki dan β€˜dipamerkan’ di sini. Disebabkan ingin mengekalkan keaslian seni bina tradisional melayu, kesemua unit vila ini dibina tanpa menggunakan paku. Ia menggunakan ciri seperti berpasak, tanggam dan dibuka satu persatu dari tempat asal dan dipasang dan dibaikpulih disini.

Hebat Bukan?
Pasti datang lagi

Btw, kalau taknak tidur pun kita boleh masuk & ambil gambar di dalam Terrapuri dengan bayaran RM25/pax shj (info boleh check website Terrapuri).

πŸ“ @terrapuri

Penulis:Β Syeimaa Ismail
Sumber:Β Group Hotel Review Malaysia

CutiMana